Informatii

Cum se folosesc uleiurile esentiale?

Cum se face diluarea uleiurilor esenţiale?

Este necesar să diluăm uleiurile esenţiale dacă le aplicăm pe piele sau se pot aplica direct?

Aceste uleiuri au o concentratie foarte mare şi de aceea, pot fi aplicate pe piele doar diluate într-un ulei vegetal . Altfel pot cauza iritaţii, arsuri,sau pot sensibiliza epiderma şi duce la alergii. Prin diluare minimizăm aceste riscuri. În plus în cazul masajului aromaterapeutic, uleiurile vegetale lubrifiază pielea ajutând alunecarea mâinii şi in acelasi timp hrănesc pielea datorita complexului de minerale si vitamine conţinute . Uleiurile vegetale au avantajul de a faciliza trecerea uleiului esenţial prin epiderma.

In funcţie de concentraţia dorită atatea  picături de ulei esenţial trebuie să adăugăm la un ulei vegetal.Amestecul poate fi mai putin sau mai mult concentrat  in functie de zona unde va fi aplicat sau scopul terapeutic pentru care va fi folosit. (cosmetice pentru faţă, pentru masaj, cosmetice pentru corp, probleme specifice, dureri sau răni). În cazul copiilor până în 3 ani este de preferat a se utiliza uleiuri esenţiale cu dilutie intre 0.1 si 1%. Dacă din greşeală aplicăm pe piele mai mult ulei esential atunci trebuie acţionat cât mai repede cu putinţă pentru  neutralizarea efectului , acesta realizanduse prin diluarea în abundenţă cu ulei vegetal şi apoi se spalarea si clatirea cu apă.

Stresul, insomnia, anxietatea si afecţiunile datorate stilului de viaţă accelerat al zilelor noastre se pot rezolva folosind metode blânde, naturale şi fără efecte adverse, terapia cu uleiuri esentiale fiind una dintre cele mai eficiente.

In general 5% din uleiul esenţial inhalat se va absoarbe direct în creier. Molecula uleiului esenţial este foarte mica si acţionează astfel direct asupra celulelor creierului cu o acţiune asupra neurotransmiţătorilor hormoni ai fericirii (ex. serotonina, , melatonina, endorfina,  oxitocina,), avnd astfel un efect psihologic garantat . Acest fap teste valabil pentru persoanele ca nu si-au pierdut mirosul.

În urma inhalării, prin sistemul respirator, aproximativ restul de 95% din moleculele  ramase ale uleiurilor esenţiale ajung în plămâni, unde absorbindu-se, vor intra la randul lor în circuitul sanguin şi vor fi purtate până la celule, acest lucru manifestandu-se printr-o senzatie de relaxare.

Dacă le folosim in aparatul de difuzare, nu este necesar să le diluăm. Există difuzoare  profesionale care funcţionează doar cu ulei esenţial pur si exista  difuzoare cu ultrasunete unde uleiul se picură în apă şi odată cu moleculele de apă şi moleculele de ulei esenţial ajung în aer.